Andere kyudojo in Nederland

Do betekent weg, en jo betekent plaats. Het woord dojo betekende daarom letterlijk iets als de plaats waar men de weg leert, maar normaal gesproken ziet men het als oefenzaal voor zelfverdedigingskunsten of vechtsporten. Een Kyudojo is dus een plaats waar men Kyudo leert.

De Kyudo Renmei Nederland (KRN) is de enige vertegenwoordiger van Nederland naar de internationale Kyudo gemeenschap en is daarmee aangesloten bij de Europese Kyudo Federatie (EKF) en International Kyudo Federatie (IKyF). Bij de Kyudo Renmei Nederland zijn naast Kyō Ren Kan nog vier andere Kyudogroepen aangesloten:

Naast de dojo's van de KRN onderhoudt Kyō Ren Kan warme vriendschappelijke banden met de kyudojo van Shigeyasu Kameo Sensei. Kijk voor meer informatie op Kyudo in Waldniel (Duitsland).

Er zijn ook nog andere groepen in Nederland die Kyudo of één andere vorm van Japans boogschieten beoefenen. Deze groepen zijn niet aangesloten bij de KRN en daarom ook niet verbonden aan de officiële Japanse Kyudo Bond (ANKF). Sommige van deze groepen zijn authentiek (bijv. de dojo's in Leiden en Amstelveen) of leggen meer de nadruk op bijvoorbeeld de zen aspecten van Kyudo en minder op de techniek (bijv. de Zenko stroming van Shibata sensei). Andere groepen hebben helaas een eigen interpretatie van Japans boogschieten die weinig tot niets meer te maken met Kyudo of welke vorm dan ook van Japans boogschieten. Deze groepen schieten dan ook vaak met westers materiaal en noemen hun stijl een vorm van Kyujutsu. We willen u aanraden om voordat u Kyudo te gaan beoefenen om eerst een bezoek te brengen aan de dojo en u zelf een beeld te vormen van Kyudo.