Beginners

Een goed Nederlands spreekwoord leert ons dat 'Al het begin moeilijk is'  en Kyudo is daar absoluut geen uitzondering op. Als mensen voor het eerst op bezoek komen in een dojo dan zien ze Kyudoka die vol met aandacht en controle hun bewegingen uitvoeren. Wat mensen niet realiseren is dat het aanleren van de basisvaardigheden van Kyudo iets is wat jaren kan duren. Iedereen heeft daarbij zijn eigen pad en legt dat ook zeker in zijn eigen tempo af. Het is een boeiende reis, maar het is zelden een gemakkelijke reis. 

In het westen zien we graag snel resultaat van onze inspanningen, maar dat is juist hetgeen wat Kyudo vaak niet kan bieden. Vanaf het eerste moment dat iemand begint met Kyudo duurt het meestal nog weken voordat de Japanse boog wordt gehanteerd, met daarna nog een aantal weken voordat de eerste pijl wordt gelost. Het eerste jaar van de Kyudoka staat daarna in het teken van schieten op een doel op zeer korte afstand, de makiwara. Pas als alles stabiel en veilig is gaan we op 28 meter afstand schieten. Bij Kyudo is de vorm van het schieten belangrijker dan het raken van het doel, daarom leggen we hier veel nadruk op. Het raken van het doel komt later wel, want met een goede vorm zal je het doel elke keer treffen. Bij alleen een focus op het raken van het doel zal de vorm moeilijker te corrigeren zijn. Kyudo is dan ook een proces van geleidelijke verandering, van elke keer een klein beetje beter worden in het hanteren van de boog.

Gelukkig zijn er wel mensen die de uitdaging aandurven om zich te bekwamen in Kyudo en zich niet laten afschrikken door het ogenschijnlijke trage tempo. Voor nieuwe leden geven we een beginnerscursus waarin we in 12 weken gefaseerd de basis van Kyudo aanleren. We beginnen altijd met het 'droog' oefenen van de bewegingen om daarna deze vaak te herhalen met de gomu yumi(oefenboog). Na een aantal weken wordt de oefenboog vervangen door de echte boog om dan stapje voor stapje op te bouwen naar het schot en dan eindelijk de pijl te lossen. Naast het hanteren van de boog geven we ook veel aandacht aan de bewegingen die horen bij Kyudo. De beginnerscursus is een kennismaking met Kyudo en, voor degenen die door gaan, legt een goede basis voor de verdere ontwikkeling.

De beginnerscursus start altijd in overleg met de leraar en er wordt altijd gekeken naar eerdere ervaringen in boogschieten of met andere krijgskunsten. Daarmee is de begeleiding op maat om bij de leerling een zo goed mogelijke basis in Kyudo te kunnen geven. In de dojo zijn alle materialen aanwezig voor beginners en er zijn verschillende bogen met verschillende trekgewichten. Het enige wat je nodig hebt is gemakkelijk zittende kleding, goede sokken en een oprechte wens om Kyudo te leren.

De beginnerscursus wordt gegeven op de dinsdagavond en voor meer informatie kun je kijken op deze pagina. We raden je aan om altijd eerst een keertje te komen kijken bij de normale les op woensdagavond om een indruk te krijgen van wat Kyudo inhoudt. Neem hiervoor contact op met de dojoleider