Bezoek aan Enshin dojo

Afgelopen donderdag was de start van het nieuwe kyudo seizoen bij Enshin dojo in Utrecht. De dojo is, na het recente afscheid van Coen Hekman, overgenomen door Nedzib met ondersteuning van Matjaz. Ter gelegenheid van de eerste training hadden we afgesproken om een gezamenlijke training te organiseren met leden van Enshin, Washinkan en Kyō Ren kan. Daarom gingen Ronald, Jeroen en Kwafo aangevuld met Ineke en Rachel van Washinkan donderdag naar Utrecht voor een training. 


Rachel, Ineke, Jeroen en Kwafo in sharei bij de Enshin dojo

Ruim op tijd kwamen we aan in Utrecht en werden hartelijk ontvangen door de leden van de Enshin dojo. Na het omkleden en klaarmaken van de materialen kon de les  beginnen. De dojo had ook vier bezoekers die geïnteresseerd waren in kyudo en een avondje kwamen kijken. Iets wat je snel leert bij kyudo is dat de gebruiken in de dojo soms iets kunnen afwijken van wat je gewend bent. Bij Enshin is een (portable) kamidana aanwezig en daardoor werd er uitgebreid gegroet op de shinto manier om daarna de les te beginnen met een langere mokuso (meditatie). Deze heeft als doel om je geest voor te bereiden op de training. Enshin dojo schiet daarnaast ook in een iets afwijkende stijl doordat zij in één keer uitstappen ipv twee keer zoals in het zuiden. Na het welkomswoord van Nedzib begonnen we met het bekende, namelijk het voorschieten in twee groepen in sharei. 

Na de sharei werd de dojo een klein beetje omgebouwd zodat er diagonaal kon worden geschoten en daarmee de lengte van 28 meter kon worden bereikt. Samen met de leden van Enshin werd de training voortgezet en kon er ook wat worden uitgelegd aan de bezoekers. Zij keken met belangstelling naar de verrichtingen van de kyudoka's. Na een uurtje trainen werd de les, net zoals bij Kyō Ren Kan, onderbroken voor een kopje thee en een versnapering. Tijdens de theepauze kon ook even bijgepraat worden met een aantal kyudoka's die we al een tijdje niet meer hadden gezien. Je ziet elkaar regelmatig bij de centrale evenementen, maar niet iedereen gaat daar altijd naartoe en dan is het leuk om weer bij te praten met een aantal oude bekenden. 

  
  

Daarna was het tijd voor de gasten om kennis te maken met kyudo. In veel dojo wordt tijdens de eerste les de mogelijkheid gegeven om een keer een pijl te schieten en te ervaren hoe de japanse boog aanvoelt. We hadden de trainingsmaterialen van Washinkan ook bij en dus voldoende bogen en handschoenen om de bezoekers ook te laten schieten. De gasten werden begeleid door Nedzib en Ronald op de makiwara en konden ieders twee pijlen schieten. Nedzib nam daarna nog even de tijd om de aanwezige kyudoka's uit het zuiden een persoonlijke correctie te geven. De tijd ging natuurlijk weer veel te snel en dus was het daarna alweer tijd om op te stellen en af te groeten. Daarna gezamenlijk de dojo materialen opruimen, omkleden en dankbaar afscheid nemen van onze gastheren. 

Bij kyudo heb je regelmatig de mogelijkheid om te trainen op een andere plek dan in je eigen dojo. Naast de centrale trainingen staan andere dojo's binnen de KRN altijd open voor gasten om mee te trainen. Als je een keer in de buurt bent van een andere dojo, informeer dan bij de dojoleider voor een bezoek. Het bezoek aan een andere dojo is sowieso een leerzame ervaring. Afgezien dat je schiet op een andere locatie en met andere kyudoka's dan je gewend bent, zie je ook dat er kleine verschillen zijn in de dojo zelf. Dat is niet alleen in Nederland zo, maar zeker ook in andere landen. Daarnaast kan een andere leraar je dingen wellicht op net een andere manier uitleggen waardoor je weer een kleine stap voorwaarts kan maken. 

We danken de leden van de Enshin dojo hartelijk voor hun gastvrijheid en een hele fijne avond. We hopen jullie binnenkort weer te zien bij een KRN evenement. Als je interesse hebt in Kyudo en in de buurt van Utrecht woont, de Enshin dojo zal binnenkort starten met beginnerscursus kyudo. Kijk voor meer informatie op de website van Enshin