Centrale training en examens 5 September

Voor het eerst dit jaar zijn er weer kyu-graad examens afgenomen in Apeldoorn, met aansluitend een Centrale Training.

Sinds de dojo's weer open zijn gegaan en hun lessen hebben hervat, hebben we weer een grote toestroom aan nieuwe beginners. Dat was vandaag ook te merken want we hadden maar liefst 18 kyu-examen kandidaten!

Na het groeten werd er voorgeschoten door de 1e kyu en dan-houders die aanwezig waren, waarna onder leiding van Jaap-sensei, Lammert, Daniël, Sjef en Ronald, de kyu-examens werden afgenomen. Eerst in twee verschillende makiwara shajo, voor de 5e en 4e kyu kandidaten, en vervolgens één sharei voor de 2e en 3e kyu kandidaten.

Na het examen trokken de heren zich terug voor overleg, en had iedereen een moment om bij te komen, bij te praten en een hapje (of alvast hun hele lunch) te eten.

Er waren wat punten die Jaap-sensei nog even onder de aandacht wilde brengen, over de examens en over de theorie, maar het goede nieuws was; iedereen was geslaagd voor zijn eerste of volgende kyu-graad.

Na wederom een tussenpauze, werd de dag vervolgd met een Centrale Training. Verse 4e kyu's mochten met Ronald de basis van sharei doorlopen. De 5e kyu's kregen les bij de makiwara's met Jaap-sensei, en Lammert nam de overige kyu- en dan-graden onder de vleugels met als aandachtspunten daisan, je pijl parallel aan de schietlijn met de mato heffen en horizontaal trekken in daisan en hikiwake, en het gronden van je lichaam door aandacht naar tanden te brengen.

In alle groepen werd met veel aandacht geschoten en de tijd ging heel snel voorbij.

Als afsluiter werd er in tachi van vijf, steeds met twee of drie nieuwe mato-schutters, sharei gelopen. Het is nogal wat om met allemaal mensen die je niet kent, na een les met ontzettend veel nieuwe informatie, even een sharei te doen met z'n vijven (en nog meer kiza!), maar met slechts een beetje assistentie hier en daar, ging het allemaal eigenlijk best goed.

Zo kwam een vrij intensieve dag tot een einde. Er werd nog afgegroet voor het afbouwen en toen was het alweer omkleden en huiswaarts.

Voor velen vandaag was het de eerste Centrale Training en eerste centrale kyudo examen, maar het lijkt erop dat iedereen het erg naar hun zin had en we hopen alle nieuwe gezichten vandaag nog vaak op de centrale evenementen te zien.

 

Voor meer foto's van vandaag zie de Kyudo Renmei Nederland Facebook pagina (heb je geen Facebook account voor nodig)

 

Aan alle geslaagden nogmaals gefeliciteerd!!