Centrale training en Kyu examens 2 februari

Afgelopen zondag was er in Apeldoorn de eerste centrale training in het jubileumjaar van de KRN gecombineerd met kyu examens. Voor de kyu examens zijn bij Kyō Ren Kan Kwafo en Björn voor hun 3e kyu geslaagd, en Merel en Jeroen voor hun 1e kyu. 

Voor de centrale training waren 27 deelnemers naar Apeldoorn gekomen waarvan er bij 11 ook een examen zou worden afgenomen. In de nieuwe stijl centrale training worden de examens afgenomen tijdens het  voorschieten met de andere deelnemers. De jury bestaande uit Jaap sensei, Erik en Nedzib gaf zelf eerst het goede voorbeeld door voor te schieten en vroeg daarna aan alle deelnemers om te schieten te beginnen met de laagst gegradueerden. 

Cyriel beet de spits af door te schieten op de makiwara. Hij deed weliswaar zelf geen examen, maar voelde wel dezelfde spanning alsof hij er een deed. Op de makiwara schiet je immers in je eentje terwijl alle anderen naar je kijken. Hij werd gevolgd door een aantal examenkandidaten op de makiwara. Sietze, Tom, Michael en Bart schoten ieders twee pijlen in makiwara sharei vorm om te laten zien wat ze konden. Daarna was het de beurt aan de mato schutters die in groepen van 5 om de beurt schoten. Nadat iedereen had geschoten trok de jury zich terug met de aanwezige leden van de technische commissie om de examens te beoordelen. De schriftelijke examens hadden de kandidaten al van te voren ingeleverd en werden ook mee beoordeeld. 

  
  
 

Terwijl de jury in overleg was werd de dojo vrij gegeven en kon er door de andere aanwezigen vrij worden geschoten. Toen de jury terug kwam bleek dat het niveau niet voor iedereen voldoende was. Het schieten was weliswaar voldoende, maar vooral op het gebied van taihai was er nog veel te verbeteren. De jury had daarom besloten om de volledige sharei voor de 3e kyu een herkansing aan te bieden. Zij mochten bij uitzondering nog een keer schieten waarbij de jury de sharei nogmaals zou beoordelen op de taihai. Deze tweede keer was het wel voldoende, maar gaf Jaap sensei als voorzitter van de jury wel aan dat er veel meer geoefend moet worden op taihai. Hierop volgde een uitleg op alle taihai punten die tijdens het examen zijn gezien met de uitleg van Erik senpai hoe deze correct moeten worden uitgevoerd. 

Voor 5e kyu zijn geslaagd Sietze Molenaar (Washinkan), Tom van Dijk (Hunze), Michael de Wit (Washinkan). Bart Bennema (Hunze) is voor zijn 4e kyu geslaagd. Voor 3e kyu zijn Bjorn Koolen (Kyō Ren Kan), Kwafo Acquaah Arhin (Kyō Ren Kan), Ruerd Swierstra (Hunze), Wim Pomstra (Hunze) en Joshua Wildenberg (Enshin) geslaagd. Merel Eland en Jeroen Hoppenbrouwers, beide van de Kyō Ren Kan zijn geslaagd voor hun 1e kyu. Allen van harte gefeliciteerd names de leden van Kyō Ren Kan!

 

Na het voorschieten en de examens begon de centrale training. De groep werd in tweeën gedeeld waarbij de groep onder leiding van Jaap sensei les kreeg over ukawatashi, de transitie tussen uchiokoshi en daisan. Daarbij werd geoefend met de juist spanning en ontspanning, de juiste positie van de handen en het gebruik van de ellebogen. Iedereen schoot daarbij meerdere pijlen waarop bij ieder schot Jaap sensei feedback gaf. Erik senpai gaf les aan de junior groep over de sanjujumonji en de basishouding Tori yumi no shisei. De centrale training werd afgesloten met vrij schieten om de gegeven feedback in praktijk te brengen. 

Daarmee kwam er een einde aan een intensieve training waar door de deelnemers veel werd opgestoken. Na het afgroeten werd gezamenlijk de gymzaal opgeruimd en was het weer tijd voor de reis naar huis. De correcties die werden gegeven zullen de komende weken in de dojo verder worden uitgewerkt.