Einde van een tijdperk

Mijn ruim 50 jaar oude bamboe boog heeft het gisteren begeven. Dat was al de derde bamboe boog die sneuvelde bij Kyo Ren Kan dus je zou haast gaan denken dat de Kami iets tegen bamboe hebben. Maar niets is minder waar. Bamboe is voor kyudo bogen het ultieme materiaal. Hoofdoorzaken van breuk hebben vaak hun oorsprong bij de techniek van de schutter. Maar ook materiaalmoeheid of door de bogenmaker onontdekte zwakke plekken in de bamboestuctuur zijn oorzaken van geheel of gedeeltelijke breuk. Aan houten bogen maar zelfs aan bamboe bogen worden tegenwoordig stroken glasfiber of carbon toegevoegd waardoor deze bogen nagenoeg onbreekbaar worden. Het verandert echter ook de eigenschappen van de boog, dus voor het echte gevoel blijft bamboe zonder toevoegingen met een kern van Waxtree strookjes het ultieme materiaal.

Ik kreeg de boog via Jaap Buitink die bevriend was met de in 2011 overleden Günther Ismer (Keulen) Zijn vrouw had de bogen thuis nog staan en vroeg Jaap of hij er een betere bestemming voor wist. In 2017 kreeg ik in Groningen het vertrouwen van Jaap en de yonsun nobi (2.33 m) boog met een trekkracht van ongeveer 20 kg overhandigd en dat was best wennen als je eerder altijd met 16 kg trekkracht en een houten boog hebt geschoten.

Bamboe heeft een gemiddelde elasticiteits modulus van ong. 17.000 N/mm2. Ik schoot minimaal 10 pijlen per dag dus zo'n 11.000 maal heb ik de maximale buiging en trekkracht van de boog bereikt. Maar in de ruim 45 jaar daarvoor is de boog natuurlijk ook gebruikt. Günther had meerdere bogen dus neem ik maar even aan dat hij gemiddeld 2 pijlen per dag met deze boog schoot. Totaal dus 33.000 plus mijn 11.000 = 44.000 keer maximaal buigen. Daarnaast speelt natuurlijke veroudering vast ook een rol en is het dus niet verwonderlijk dat op een gegeven moment het einde daar is. Erg jammer maar dat hoort bij kyudo. Het heeft dus een goede reden dat kyudoka vaak meerdere bamboe bogen hebben als reserve. En daarmee is het ook niet verwonderlijk dat door 'bamboe-schutters' tijdens examens vaak een reserve boog wordt meegenomen in plaats van alleen een reserve pees.

André Schiebroek.