Elfia in Arcen

We krijgen regelmatig verzoeken bij Kyō Ren Kan om een demonstratie of workshop te geven. Als er een duidelijke relatie is met budo, Japan of boogschieten én het past in de agenda’s dan willen we daar nog wel eens op in gaan. Samurai events is een re-enactment groep die samen met leden van de Washinkan dojo al enkele jaren aanwezig is op het fantasy evenement Elfia. De leden van Samurai events laten verschillende aspecten van de Japanse (Samurai) cultuur zien door bijvoorbeeld de prachtige Japanse harnassen (Yoroi) te dragen en dames worden gekleed in mooie kimono’s. De leden van Washinkan zijn aanwezig om workshops in kendo en iaido te verzorgen voor het publiek en op die manier de Japanse krijgskunsten  onder de aandacht te brengen. Kyudo werd in het verleden zelden getoond, maar door de groei van kyudo in de Washinkan dojo kwam wel de vraag of er een demonstratie mogelijk was. 


Het fotomoment na de parade, rechts de kyudoka's (foto: Brian Morgan)

Hoewel de relatie met Japan of budo beperkt is, is een evenement als Elfia een mooi evenement om Kyudo te laten zien aan een groter publiek, maar het is voor de aanwezige Kyudoka vooral ook een goede training. Schieten voor publiek is immers anders dan in de dojo. Daarom gingen Ronald en Jeroen tezamen met vier dames van de kyudogroep van Washinkan naar Elfia in de kasteeltuinen in Arcen. Ronald had op vrijdag al de makiwara gebracht en het veiligheidsnet opgezet, dus alles stond al klaar om op zaterdagochtend te beginnen. 

Maar voordat er geschoten kon worden werd er eerst gevraagd of we mee wilden lopen in de traditionele optocht met de leden van Samurai events. Hierbij worden de verschillende groepen voorgesteld aan de hoogwaardigheidsbekleders van Elfia, maar het is vooral een mooi moment voor het publiek om foto’s te maken en om de groep te promoten. Als deelnemers aan de optocht keken we vooral zelf onze ogen uit naar de verschillende creaties langs de route. Veel daarvan hebben veel tijd gekost om te maken en waren ook zeer goed gelukt. In het publiek zagen we ook een jongedame verkleed als cosplay kyudoka compleet met eigen gemaakte boog en pijlen. Helaas geen tijd om haar even aan te spreken want we mochten gelijk opstellen. Na het voorstellen en natuurlijk de formele buiging gingen we door naar de tuinen voor de fotografen voor de verschillende shoots. 


Kyudo cosplay op Elfia (foto: Foto Rainer)

We hadden besloten om in de middag een demonstratie te geven op de makiwara met wat uitleg. Een ‘workshop’ kyudo is lastig en mogelijk gevaarlijk met zoveel bezoekers die over het terrein lopen. We hadden nog wel ruim de tijd om eerst even rond te kijken voordat we de demonstratie zouden verzorgen. Als je over Elfia rondloopt dan vallen de cosplayers meteen op. Deelnemers in prachtige creaties laten zich in de tuinen van Arcen uitgebreid fotograferen en voor de fotografen is het vaak ook vechten om de juiste ‘shot’ te krijgen. Daarnaast zie je heel veel standjes in de fantasy, Keltische of middeleeuwse sfeer waar bij sommige ook nog workshops worden gegeven. Een aantal van de kyudo dames bijvoorbeeld besloot om mee te doen aan de workshop om doedelzak te leren spelen. 

De kyudo demonstratie zelf werd gegeven door Ronald die na het schieten wat uitleg gaf over kyudo en de Japanse boog. In de tussentijd wisselden de andere leden elkaar af op de makiwara en schoten ze allemaal enkele pijlen. Uit het publiek kwamen de nodige vragen over de cultuur, de verschillen met het westers boogschieten en natuurlijk over de boog zelf. Daarna kwam natuurlijk de vraag ‘Mag ik het eens proberen?’ En waarom ook niet, dus onder begeleiding van Ronald mochten een aantal deelnemers daadwerkelijk schieten met de boog op de makiwara. De deelnemers gaven aan het bijzonder te vinden en dat het vooral veel moeilijker is dan het lijkt. Voor sommigen was het schieten met de yumi een lang gekoesterde wens en zij waren heel dankbaar voor de mogelijkheid. De middag werd verder opgevuld met schieten, beantwoorden van vragen en begeleiden van bezoekers die kyudo wel eens wilden proberen. Daarmee ging de middag snel voorbij en was het weer tijd om naar huis te gaan. De kyudo cosplay dame hebben we helaas niet meer gezien want we hadden haar graag een keer het echte kyudo laten proeven, maar dat kan misschien een volgende keer. 

  

Ronald werd gevraagd om de tweede dag ook te komen en heeft gedurende de zondag nog een aantal demonstraties op de makiwara gegeven. Wat vooral opviel was dat kyudo op Elfia niet zo onbekend was als we soms denken. Veel bezoekers kennen het of hebben er van gehoord. Hierdoor waren er ook leuke gesprekken waar dingen konden worden toegelicht. De mogelijkheid voor bezoekers om jezelf te fotograferen met een yumi of zelfs wanneer je aan het schieten bent gaf veel dankbare reacties. Een aantal daarvan gaf ook aan graag een keer te willen binnenlopen in een dojo. Voor ons was het vooral leuk om onze hobby te laten zien en bezoekers te laten proeven aan kyudo.