Halloween Taikai

De laatste dag van oktober is ook gelijk de engste dag van het jaar en staat bekend als Allerzielen oftewel in het Engels Halloween. Omdat Halloween dit jaar samen viel met de reguliere training in de dojo hadden Rik en Wieke het plan opgepakt om er een speciale avond van te maken en een Halloween Taikai te organiseren. 

Zo'n 20 minuten van te voren komen de eerste vijf leden bij de dojo aan. De dojo is nog donker, maar ze voelen allemaal dat er iets niet klopt. Ze doen de deur open en doen het licht aan om een schedel op het bankje te zien liggen. Is dit het hoofd van de leerling die pijlen was gaan halen zonder eerst toestemming te vragen aan de leraar? Of heeft André een nieuwe bestemming voor de dojo gevonden? Op andere plekken worden ook onderdelen van het skelet aangetroffen: een hand op de waterkoker en een groot bot bij de bonsai. Gelukkig zijn het maar versierselen om alvast in de juiste stemming te komen voor de avond.

De schuifdeuren naar de dojo gaan open en daar staat de gastvrouw en heer voor de avond op ons te wachten. Stemmig gekleed in kyudo kleding met enge maskers. De dojo is mooi versierd en als we naar de Azuchi kijken zien we drie oranje verlichte mato's hangen. Er is een hoop tijd besteed om iedereen in de juiste stemming te krijgen. Terwijl de andere leden binnendruppelen en iedereen zich omkleedt worden de laatste verlichte ballonnen opgeblazen. Deze zullen de Azuchi afmaken en kunnen later natuurlijk kapot geschoten worden.

    

Na het groeten worden de 12 aanwezige leden ingedeeld in vier gelijke teams voor de TaiKai. Ook de makiwara schutters mogen vandaag, weliswaar onder begeleiding, op de mato's schieten. Om de verlichte mato's goed tot hun recht te laten komen gaan de lampen in de tuin uit. Een prachtig gezicht, maar hierdoor is het lastig om te zien waar de pijlen geschoten worden en natuurlijk ook lastig om jezelf te corrigeren. De treffers gaan op gehoor, het is natuurlijk duidelijk te horen of je raak schiet, of niet. Na de eerste ronde gaat de verlichting in de dojo ook uit. De ogen wennen aan de duisternis, de doelen zijn beter zichtbaar, je ziet meer details, de pijlen kunnen gevolgd worden maar het schieten blijft lastig.

Het team met André, Rik en Hans blijkt na drie ronden de meest trefzekere. Individueel moet de winnaar met een shoot-out worden bepaald tussen Gabriëlle, Ronald en Hans. Gabriëlle mocht zich na twee pijlen de beste noemen en was de winnaar van de avond.

Daarna was het tijd voor de traditionele thee pauze. Dit keer aangevuld met Saké, chocolaatjes en andere versnaperingen. Voor het tweede gedeelte van de avond zijn de ballonnen aan de beurt. De prijs voor de derde plaats was een enorme ballon en de kans om die als eerste met een pijl kapot te mogen schieten. Hans legt aan, maar mist helaas. De drie volgende leden krijgen nu de kans om gelijktijdig de ballon kapot te schieten. De pijl van Joop kwam als eerste aan en met een luide knal spatte deze uit elkaar. Wat rest waren de laatste ballonnen en deze werden vakkundig door de aanwezigen één-voor-één kapot geschoten.

In de dojo zijn we elke week serieus en met veel aandacht aan het trainen om onszelf te bekwamen in Kyudo. Maar af en toe hebben we ook trainingen waar het allemaal wat losser is. Het Nederlandse spreekwoord zegt dat de boog niet altijd gespannen kan zijn. Onze bogen waren weliswaar gespannen met Halloween, maar in de dojo was er een gezellige en ontspannen sfeer. Wieke en Rik dank voor de leuke avond en dit doen we volgend jaar opnieuw!