Halloween taikai 2019

Vorig jaar zijn Rik en Wieke een traditie gestart in de KyōRenKan dojo om de laatste woensdag van oktober een Halloween Taikai (wedstrijd) te organiseren. Het thema van Halloween is natuurlijk alles wat eng is en dat maakt dat het een sfeervolle avond ging worden. Natuurlijk was het toegestaan om jezelf te verkleden en de dojo zou weer de metamorfose ondergaan naar een spookhuis.  


Rik tijdens de Halloween Taikai bezeten van kyudo

De meeste leden waren ruim op tijd bij de dojo om al bij de poort begroet te worden door de eerste schedel en pompoen. Voor degenen die het eventueel gemist zouden hebben werd het meteen duidelijk dat het een thema avond zou worden. Terwijl we naar de dojo lopen zagen we dat de lampen snel worden uitgedaan, de gastheer en -vrouw zijn nog niet klaar dus moeten we nog even in de keuken wachten. Als de deuren dan opengaan zien we een versierde dojo en kleurrijke mato’s op de azuchi. Wieke en Rik kijken een beetje vreemd uit hun ogen, waarschijnlijk gegrepen door het Kyudo virus. De andere leden komen binnen: Queeny geschminkt met een half gezicht als ondode, Merel met poezen oortjes en een staart, Anthony met een masker, Kwafo in een motorpak, maar dat schijnt gebruikelijk te zijn. Op de Azuchi zijn special verlichte Halloween mato’s geplaatst die snel nog worden aangevuld met verlichte ballonnen. 

Na het groeten begint de Taikai. Van laag naar hoog wordt er op de doelen geschoten en natuurlijk mag bij deze speciale gelegenheid iedereen op de doelen schieten, dus ook de nieuwe leden die normaal nog op de makiwara schieten. Kwafo had duidelijk zin in het schieten op ballonnen en had in recordtijd zijn handschoen aan en de pijlen gepakt. In de eerste Tachi schiet ons nieuwe lid Michel mee die slechts enkele lessen heeft gehad. Maar Michel wist toch op zijn eerste schot een ballon te raken die met een luide knal uit elkaar spat. Om iets meer in de sfeer te komen werden de lampen uitgedaan. Dat maakt het richten en vooral het corrigeren moeilijker. Bij de hogere graden werden de lampen maar uit gelaten waarmee het nokken van de pijlen voor sommigen toch wel een uitdaging werd.

    
    
    

De eerste ronden werden voor de pauze verschoten en daarmee sneuvelden ook de eerste ballonnen. Om 9 uur werd het schieten zoals altijd onderbroken voor de thee. Dit keer speciaal voor halloween aangevuld met (chocolade) oogbollen, Pockies en bloedwijn. Na de thee en versnaperingen ging de Taikai verder waarbij de focus ook op de ballonnen werd gelegd. Een treffer op de mato werd 1 punt het kapotschieten van een ballon een half punt. Na de pauze hadden we nog drie ronden kunnen schieten en waren bijna alle ballonnen kapot. Wie uiteindelijk de winnaar is geworden van de Taikai is uiteindelijk niet meer duidelijk geworden want de eindscore hebben we niet meer gezien. We dachten om 10 uur te stoppen, maar doordat de klok niet goed was gezet bleek het toch wel iets later. Dus nog snel een laatste pijl en daarna afgroeten en opruimen. 

Daarmee kwam de tweede Halloween Taikai ten einde. Rik en Wieke werden natuurlijk uitgebreid bedankt door de aanwezigen en we kijken alweer uit naar de volgende editie.