Nederlands kampioenschap kyudo 2019

Kyō Ren Kan heeft afgelopen weekend een zeer succesvol NK kyudo gehad in Apeldoorn. Het eerste team van de dojo bestaande uit Queeny, Wieke en Rik is in de teamcompetie Nederlands kampioen geworden. Daarnaast is Rik in de categorie individueel Nederlands kampioen geworden en heeft Queeny de stijlprijs in ontvangst mogen nemen door consequent het mooiste kyudo te laten zien tijdens het NK. De Kyō Ren Kan dojo is daarmee de winnaar in allle categorieën geworden. 

Op zondag 17 november hadden 30 Kyudoka's zich verzameld in Apeldoorn voor het jaarlijkse Nederlands Kampioenschap Kyudo. Hoewel Kyudo normaal gesproken geen competitieve sport is gaat het éénmaal per jaar wel om de treffers. Juist dan is het belangrijk om je vorm te behouden en niet te gretig te willen schieten op de mato's. Ook het omgaan met de druk om te presteren en omgaan met andere spanningen is iets wat in de competetie belangrijk is. Kyō Ren Kan had voor de gelegenheid twee teams afgevaardigd. Het eerst team bestaande uit Queeny, Wieke en Rik, en een tweede team bestaande uit Jeroen, Joop en Bjorn. Merel schoot voor de gelegenheid mee met haar oude dojo en Ronald zou als reserve meeschieten in het 'mixed' team van Hunze, Shudokan en Kyō Ren Kan. Op het NK traden er 8 teams aan (2x Kyō Ren Kan, 2x Hunze, Shudokan, Enshin, Washinkan en het mixed team). Wat ook leuk was dat nieuwe leden van Enshin en Washinkan zich hadden gemeld voor helpen met de organisatie en natuurlijk ook gelijk voor het ondersteunen en aanmoedigen van hun eigen teams. 

De dag begon door het opstellen van de teams en het groeten. Daarna was het aan Erik en Jaap sensei om de deelnemers welkom te heten. Zoals gebruikelijk voerde Jaap sensei als de hoogst gegradueerde daarna een Yawatashi uit en kon het NK formeel van start gaan. Met de loting werd de volgorde vastgesteld en daarna schoten er elke keer twee teams tegen elkaar. Per ronde werden er vier pijlen per deelnemer geschoten in een sharei met wedstijdstiming. In die timing moeten de teams in maximaal 8 minuten alle pijlen schieten. Dat dit toch nog wel eens lastig kan zijn bleek voor Kyō Ren Kan team twee die niet voldoende had aan de tijd en een treffer afgekeurd zag worden doordat deze buiten de tijd werd geschoten. Tot aan de pauze werden er drie ronden geschoten. 

  

In de pauze even tijd om bij praten met twee oud-leden van de Kyudo Renmei. Oud-leden Coen Hekman en Ton van Galen waren aanwezig en zij genoten zichtbaar van het spannende NK. Omdat Coen gestopt is heeft hij zijn Kyudo spullen verkocht, maar hij hag nog allerlei kleine, overgebleven spulletjes die had hij neergelegd op tafel voor de leden om uit te zoeken. In de pauze kon ook even even worden bijgepraat door de (oud-)leden van de dojo's. De nieuwe leden werden voorgesteld en er werd even een praatje gemaakt met de toeschouwers.

Na de pauze nog één ronde schieten voor de teams en daarna was het tijd voor de finales. Het eerste Kyō Ren Kan team stond op de eerste plaats, het mixed team op de tweede en het team van Shudokan op de derde plaats. De vierde plaats werd gedeeld door het team van Enshin en Hunze. Daarom werd er eerst een shootout tussen beide teams gedaan om te bepalen wie er naar de halve finales kon. In de spannende shootout kon er nog geen winnaar worden aangewezen en daarom was een tweede ronde noodzakelijk. Daar kwam Enshin als winnaar uit de bus en was daarmee de vierde finalist. 

De eerste halve finale was tussen het team van Shudokan en het mixed team. Shudokan bleek te sterk voor het mixed team en ging door naar de finale. In de tweede halve finale tussen Kyō Ren Kan en Enshin werd het heel spannend, en was het Wieke die het team naar de finale schoot met haar drie treffers. Maar eerst nog de strijd om de derde plek. Ook hier spanning waarbij Enshin en het mixed team gelijk tegen elkaar op gingen. Na 12 pijlen bleken ze ieders een gelijk aantal treffers te hebben. Daarom werd dit keer besloten vanwege tijdsgebrek om de derde plek te delen. 

En toen was het tijd voor de spannende finale. De twee beste teams tegen elkaar en er waren wederom veel treffers. Maar omdat ze dicht bij de rand zaten waren ze lastig te zien. Zaten ze erin of niet. De vermoeidheid van de dag nam ook zijn tol, schoten werden minder accuraat. Na het tellen een gelijkspel. De teams moesten het nog een keer tegen elkaar opnemen. De vermoeide teams schoten nog een ronde tegen elkaar en dit keer was het duidelijk, het team van Kyō Ren Kan mocht zich winnaar noemen van de competitie. 

  

Maar de dag was nog niet afgelopen. De 10 beste schutters werden uitgenodigd voor het kampioenschap individueel door ieders nogmaal 8 pijlen te schieten in twee ronden. Rik was hierbij ijzersterk door in de eerste ronde drie treffers te maken er daarna nog eens drie in te schieten. Erik zat er vlak achter en voor de derde plaats moest een shootout worden gehouden met Jaap sensei als winnaar. Rik was hiermee de winnaar individueel geworden op het NK en had met succes zijn titel van vorig jaar verdedigd. 

Als laatste opstellen voor het groeten en de prijsuitreiking. De twee wisselbekers werden uitgereikt aan team Kyō Ren Kan en Rik. Daarna werd de stijlprijs uitgereikt. Deze prijs wordt gegeven aan degene die op zijn eigen niveau het mooiste en consistentste Kyudo heeft laten zien tijdens het NK. De 5e danners en hoger hadden de schutters beoordeeld gedurende de dag en hierbij werd alleen gelet op de vorm, niet zozeer op de treffers. Queeny werd door Erik naar voeren geroepen om de prijs in ontvangst te mogen nemen. Een groot compliment dat kon rekenen een lang applaus. 

Nog even tijd voor de foto's en daarna opruimen en naar huis om de prijzenkast te vullen. De resultaten van Kyō Ren Kan zullen deze week zeker in de dojo worden gevierd.