Nederlandse Kyudo Renmei Jubileum, Enteki Taikai

Op zondag 19 juli werd er een enteki evenement gehouden ter ere van het 40-jarige bestaan van de Nederlandse Kyudo Renmei waar we al een tijdje erg naar uit keken na zo’n lange tijd zonder KRN evenementen. In totaal waren er 23 inschrijvingen, waarvan er uiteindelijk 21 aanwezig waren, en voor de gelegenheid werd Kameo Shigeyasu sensei uit Duitsland ook uitgenodigd om het evenement bij te wonen. Vanwege corona helaas nog steeds geen handjes schudden of ander fysiek contact, maar het was in ieder geval heel leuk om elkaar weer te zien. Het is de hele dag warm en zonnig geweest dus ook de weergoden waren ons gelukkig goed gezind.

Om 9.00 uur was Shudokan uit het hoge noorden al aanwezig met al het materiaal. Eerder schoten we alleen op een kasumi ōmato, maar er was deze keer voor het eerst door Paula ook een gekleurde (tokuten) ōmato voorbereid zoals ze die in Japan gebruiken voor enteki wedstrijden.

We mochten deze keer volledig op het grote veld schieten. De twee ōmato, met een net ertussen, het bogenrek, de corona-proof yatate pijlenbakken gemaakt door Vincent, desinfectie en doekjes voor de pijlen, stonden klaar voor 10.00 uur en zodra iedereen er was konden we beginnen met groeten en een kort voorwoord door Erik senpai.

Jaap sensei legde de correcte vormen uit van het enteki schieten. Er zijn verschillende dōzukuri, waarvan noku dō een is waarbij je naar rechts, dus van het doel af leunt met het bovenlichaam en daarmee de nerai verhoogt. Deze houding kan je in daisan, of in kai aannemen.

Na het voorschieten gaf Shige sensei nog een korte toelichting over de individuele timing van het wedstrijdschieten. De groep verdeelde zich vervolgens over de twee ōmato om te wennen aan het schieten en iedereen kreeg individuele aanwijzingen van Shige sensei, Jaap sensei en Erik senpai.

Rond 12.30 was het pauze en konden we genieten van een broodje van de kantine. Joop had een lokale omroep uitgenodigd die vanaf het begin al kwamen filmen en die had ook enkele mensen geïnterviewd. De uitzending zal nog op een later moment gedeeld worden.

Na de pauze werden er naamstickertjes uitgedeeld die op de pijlen geplakt mochten worden. We gingen namelijk door met de allereerste Enteki Taikai georganiseerd door de KRN. Jaap sensei deelde ons door middel van pijlenloting in in vier teams van vijf man. Paula en Vincent hadden zich opgegeven als scheidsrechters voor de puntentelling en Ineke en Rachel moesten iets eerder vertrekken dus die deden gedeeltelijk mee.

 

Jaap sensei opende de taikai met een aangepaste sharei. Er werden vier rondes van vier pijlen geschoten, waarbij je na elke ronde van mato wisselde. Een treffer op de kasumi ōmato was één punt. Op de gekleurde tokuten mato telde een ander puntensysteem; van buiten naar binnen: wit = 3, zwart = 5, blauw = 7, rood = 9 en midden, geel = 10 punten waard.

Een beetje gezonde competitie haalde toch veel treffers (en ‘aanmoedigingen’ van andere teams om vooral veel te missen) naar boven. Na de vier rondes waarbij vooral de treffers op de gekleurde mato erg spannend waren, was de puntentelling compleet en werden de winnaars aangekondigd. Team 2 bestaande uit Shige sensei, Ivo, Queeny, Anthony en Sietze had de meeste punten als team. Het was geen verrassing aangezien Shige sensei alleen al een totaal van 50 punten had en daarmee ook de 1e plaats individueel was. Queeny had de 2e plaats met 29 punten en met een indrukwekkende inhaalslag in de laatste ronde had Anthony met 24(?) punten de 3e plaats weten te bemachtigen.  

De ōmato werd vervolgens 30 meter verderop werd geplaatst terwijl de shai 30 meter terug ging, waardoor we een schietafstand van 120m hadden. Vooral leuk om te zien wat de maximaal te bereiken schietafstand van je boog is wanneer je in een optimale hoek van 45 graden schiet. Het is ontzettend lastig om iets op zo’n afstand te raken, dus de ōmato was deze ronde ongedeerd gebleven maar sommige pijlen leken er niet ver vanaf te zitten.

   

Zo kwamen we rond 16.00 aan op het einde van het schieten. Er werd afgegroet, een fotomomentje genomen, afgebroken en opgeruimd. Er volgde als afsluiter nog een welverdiende barbecue die de feest commissie van tevoren had geregeld. Met lekkere lokale biertjes getrakteerd door de Renmei, hebben we met z'n allen geproost op het 40-jarige bestaan, en mogen er nog vele jaren volgen!

Het was een prachtige dag geweest, weer een kyudo ervaring rijker, en hopelijk kunnen we dit vaker doen!