Openlucht kyudo met enteki

Alle kyudo activiteiten staan door het Coronavirus al meer dan twee maanden op een laag pitje. In de dojo kan maar zeer beperkt getraind worden en we zijn aan het kijken hoe we voortaan zullen trainen gezien de beperkte ruimte.

Dat weerhield enkele leden er niet van om ook naar andere oplossingen te kijken. Er werd al eens eerder gekeken naar een geschikt open veld waarop we veilig enteki (schieten op 60 meter afstand) konden schieten. Onze Joop had een mooie locatie geregeld in Demen aan de maas en samen met Ronald werd er een leuk evenement georganiseerd waar een gelimiteerd aantal leden van Kyorenkan en Washinkan uit Tilburg aan konden deelnemen.

Bij het dorpshuis Onder D'n Plag in Demen liggen een aantal sportvelden waarbij we vanwege onderhoud helaas alleen het korfbalveld konden gebruiken. Het veld was desalniettemin groot genoeg voor een enteki gedeelte (60 meter), een kinteki gedeelte (28 meter) en een makiwara gedeelte. We waren met 10 deelnemers in totaal en met in achtneming van de nog geldende richtlijnen van het RIVM, is er rekening mee gehouden dat overal voldoende ruimte was om 1,5 m afstand van elkaar te houden.Het bestuur van D'n Plag had ook een looproute voorgeschreven en voor definfecterende middelen gezorgd. 

Koen, Ronald en Jeroen proberen hun enteki techniek te verfijnen  Cyriel van Washinkan op 28 meter

Na het groeten was het vrij schieten. Voor de meeste was het weer even erin komen en les geven is helaas nog geen optie met de geldende regels. Omdat het een veilige locatie was mocht voor de speciale gelegenheid iedereen, dus ook de junior leden, op alle afstanden schieten. Dat is aan de ene kant leuk, maar geeft ook een gevoel van afstand. Op de normale afstand van 28 meter komen de pijlen, als je recht staat, normaal gesproken ter hoogte van het doel uit. Bij Enteki is dat niet het geval en zul je dus hoger moeten richten. 

Sietze en Katja van Washinkan, en Hans

Het was de hele dag warm en zonnig, en met een zacht briesje wind af en toe was het perfect weer om buiten te schieten. De zon was wel warm en een aantal hebben ook een rood hoofd overgehouden aan de ochtend. De meesten van ons hadden al wekenlang niet geschoten, en voor sommigen was het schieten in een open veld op zichzelf een nieuwe ervaring. Het geeft toch weer een ander gevoel om zo in de buitenlucht kyudo te beoefenen met niet meer dan vogelgeluiden op de achtergrond. Het was verfrissend na zo'n lange tijd van inactiviteit en een goede sfeer om weer even in te komen. We hebben er in ieder geval een hele gezellige dag van gemaakt en iedereen was het erover eens dat het zeker voor herhaling vatbaar is.

De meesten vonden het schieten op de ōmato toch wel het leukst. Er werd steeds vaker geraakt en ook de missers zaten er niet ver meer van af tegen het einde van de training aan.