Pinkster Enteki

Normaal gesproken wordt er traditioneel met de pinksterdagen een seminar georganiseerd door de KRN waarbij we drie dagen in het hoge noorden Kyudo kunnen beoefenen. Door de maatregelen tegen het COVID-19 virus kon deze helaas voor het eerst in vele jaren niet doorgaan. Maar gelukkig konden we op tweede pinksterdag wel een buitenevenement organiseren zodat we toch met elkaar konden trainen.

Nadat we een paar weken geleden op hemelvaartsdag met een paar leden hadden geschoten in Demen bleek dat er veel animo was om dit te herhalen. Met Pinksteren zou het mooi weer worden, dus een tweede datum was zo geprikt. Doordat er ook leden van Shudokan mee gingen schieten was er ook de beschikking over extra materiaal en konden we een extra Enteki doel plaatsen met daarachter een groter net. Daarmee konden we met meer mensen tegelijk schieten en het veld optimaal gebruiken, en konden er dus ook meer deelnemers meeschieten dan vorige keer. 

Rond 10 uur was het veld opgezet en stonden de 18 deelnemers klaar om te groeten. Erik sempai legde de basis regels rondom het schieten met COVID-19 uit zodat we allemaal veilig konden schieten met oog voor elkaars gezondheid. Er was geen vast programma afgesproken en er werd geen les gegeven, dus het werd een individuele training. Wel was het voor iedereen mogelijk om op alle afstanden te schieten. Dus beginners die normaal op makiwara schieten werden ook uitgenodigd om de andere afstanden te proberen. Natuurlijk konden de aanwezige leden van de technische commissie het niet laten om hier en daar toch wat feedback te geven op het schieten. 

     

Enteki is een bijzondere discipline binnen Kyudo omdat het doel op 60 meter wordt geplaatst en 1 meter groot is. Hiervoor is een andere techniek nodig waarbij je niet meer horizontaal schiet, maar iets naar boven moet richten. Je buigt daarmee je lichaam om de pijl met een bochtje naar het doel te krijgen. Het goed inschatten van de afstand en de correctie die je moet maken wordt dan belangrijk. Teveel omhoog en je pijl gaat ruim over het doel en in sommige gevallen ook over het opgestelde net. Te weinig omhoog en de pijl zal ruim voor het doel in het gras komen. Hoeveel je omhoog moet is voor iedereen anders en onder andere afhankelijk van je techniek en de kracht van je boog. Enteki is een techniek die we in Nederland niet vaak oefenen omdat we vooral binnen schieten en daarom was het voor iedereen aftasten wat de juiste correctie is. Naarmate we verder in de ochtend kwamen kon iedereen de juiste hoogte wel vinden en werd er ook vaker raak geschoten. 

    

Om 12 uur was het tijd voor een pauze en omdat de horeca in Nederland op dat moment ook weer open mocht konden we het terras ook gebruiken. Een beetje onwennig werden de stoelen op de juiste afstand geplaatst en legde Joop de uitgebreide instructie uit voor het gebruik van het toilet in het gebouw. De kantine kon ook broodjes kroket voor ons maken en deze werden ook gretig afgenomen. De lunchtijd werd vooral gebruik om weer even bij te praten met Kyudoka’s die we al een tijdje niet meer hadden gezien door de beperkingen. En het was goed te horen dat op verschillende plekken het schieten weer werd opgestart in de buitenlucht .

Na de lunch tijd voor iets anders. We mochten van de voorzitter van de accommodatie toch even het voetbalveld proberen wat vanwege onderhoud ontzien moest worden. Door in de lengte te schieten hebben we veel meer afstand en konden we kijken hoever we met de bogen kunnen schieten. Het Enteki doel werd door Ronald en Koen op ongeveer 120 meter afstand gezet en daarna konden de deelnemers proberen deze te raken of zoveel mogelijk afstand uit hun boog te halen. Erik kwam absoluut het verste, met zijn techniek, zwaardere boog en speciale pijlen voor Enteki haalde hij rond de 200 meter afstand. Een aantal kwamen met een lichtere boog niet op de helft van die afstand. Het doel zelf bleek nog veel moeilijker te raken. André kwam met zijn eerste pijl op minder dan een halve meter net links naast het doel. De meesten hadden door de wind een behoorlijke afwijking naar links en kwamen daarmee op behoorlijke afstand. Queeny was de enige die het doel wel wist te raken op die afstand. Was het geluk of vaardigheid, in ieder geval een behoorlijke prestatie. 

    
  

Om twee uur was het alweer tijd om de dag af te sluiten. Na het groeten werd de intentie uitgesproken om op korte termijn meer dingen te organiseren op deze locatie en het aantal deelnemers wellicht nog verder uit te breiden. De KRN zal in ieder geval op 19 juli een jubileum enteki evenement organiseren op dezelfde locatie. Het was in ieder geval afgelopen pinksterdag een prachtige dag met veel zon waarbij we met heel veel plezier hebben geschoten. Voordat we naar huis gingen kochten de meeste nog even één of meerdere potten honing van Koen en werden er afspraken gemaakt waar er een ijsje kon worden gehaald op de weg terug. We houden de weersverwachting in de gaten om de volgende buitentraining te organiseren.