Shigeyasu sensei op bezoek

Elk voorjaar in maart proberen we in de Kyōrenkan dojo een leraar uit te nodigen voor een speciale gastles op de zondagochtend. In de voorgaande jaren zijn deze onder andere verzorgd door Hans de Wekker sensei en Jimmy Fredriksz sensei. Dit jaar hebben we Shigeyasu sensei bereid gevonden om onze dojo te bezoeken en een gastles te verzorgen. Shigeyasu sensei heeft een dojo in Waldniel net over de grens bij Roermond en heeft onze dojo in het verleden al regelmatig bezocht. Daarnaast is hij ook de leraar van André. 

Op zondagochtend 18 maart was het zover. Buiten was het weer met de ijzige oostenwind een stuk kouder dan voorgaande jaren, maar in de dojo zelf heerste er een warme en gemoedelijke sfeer. Nadat iedereen een keer had voorgeschoten zodat de sensei het niveau van de aanwezigen kon beoordelen kon de les beginnen. Als eerste gaf hij een paar noodzakelijke correcties op de kihon. Behalve de correctie op zich werd er ook aangegeven wat de achtergrond van de correctie was. Bij Yatsugai bijvoorbeeld werd uitgelegd dat de timing voor één-staps en twee-staps hetzelfde zijn, maar de handelingen anders. Een correctie gaat meer leven op het moment dat je weet waarom je ‘m doet en waar je rekening mee moet houden. 

Daarna werd het onderwerp verlegd naar Teneouchi. Ook hier werd het verschil uitgelegd tussen de andere manieren van Tenouchi maken tussen Shamen en Shomen, en de moeilijkheden zijn die wij als Shomen schutters hierbij ervaren. Na uitleg over de zachte en harde punten op de hand konden de deelnemers zelf gaan oefenen. Eerst met alleen de boog en zonder pijl, daarna met een schot op de Mato of Makiwara, elke keer onder toeziend oog van de leraar. Naarmate de les vorderde begon bij een aantal het resultaat van de correcties zichtbaar te worden en zag je duidelijke verbeteringen in de techniek. Het maken van correcte Tenouchi is voor veel kyudoka’s een moeilijke techniek en de les werd dan ook zeer dankbaar aanvaard. 

Na de les kwam Carola de dojo binnen voor de gezamenlijke lunch. Met een kop soep, Brabantse worstenbroodjes en sandwiches werden we, zoals altijd, goed verzorgd door de gastvrouw van de dojo. 

Wij danken Shigeyasu sensei hartelijk voor zijn bezoek aan Kyōrenkan en Carola voor de overheerlijke lunch.