Tsurune

Op de Japanse staatsomroep NHK wordt sinds enige tijd de anime serie Tsurune uitgezonden. De serie volgt de belevenissen van de leden van een kyudo club op een middelbare school. We hebben bij anime vaak het stereotype beeld van grote monsters en robots. Maar blijkbaar kan je ook prima een serie maken over een kyudo club op een middelbare school. De naam Tsurune is afgeleid van het geluid dat een pees maakt bij het lossen van een pijl. Voor de hoofdpersoon in het verhaal, Minato, de reden waarom hij ooit eens is begonnen met Kyudo. 

De serie heet officieel Tsurune: Kazemai Kōkō Kyūdō-bu (Tsurune: Kazemai High School's Kyūdō Club) oftewel kort gezegd, Tsurune. Wat opvalt bij de serie in positieve zin is hoe correct kyudo wordt weergegeven. Daar waar kyudo vaak op de achtergrond is bij andere anime, zie je ook vaak dat het allemaal niet klopt doordat de verkeerde materialen worden gebruikt of er op een verkeerde manier wordt geoefend. Tsurune blijft wat dat betreft heel dicht bij de waarheid. De adviezen en correcties die aan de studenten worden gegeven in de serie zou je ook zomaar eens bij ons in de dojo kunnen horen. Wat je ook ziet is dat op een middelbare school kyudo vooral een sociaal gebeuren is en dat het raken van het doel voor velen voorop staat. De leden zijn dan ook niet alleen bezig met schieten, maar zeker ook met andere taken zoals het plakken van mato's of schoonmaken van de dojo. 

De serie draait voornamelijk om Minato en zijn beste vriend Seiya. Beide gaan naar een nieuwe middelbare school waar ze zich aansluiten bij de kyudo club. Minato heeft in het begin last van faalangst bij het schieten op de mato, waardoor hij mist. De serie volgt zijn ontwikkeling, de training en de aanloop naar de wedstrijden die ze proberen te winnen. Natuurlijk hebben de leden van de club ook hun eigen problemen met hun training of spelen er andere dingen in de achtergrond. Een hoop van de dingen die ze meemaken als kyudoka's zijn voor de leden van Kyō Ren Kan herkenbaar en soms wordt er in de serie ook specifiek uitleg gegeven over de achtergrond van iets specifieks in kyudo.

Van Tsurune zijn er dit seizoen 13 delen uitgezonden die je bijvoorbeeld op YouTube (met Engelse ondertiteling) kunt vinden. Er is één seizoen gemaakt en het is nog niet duidelijk of er een volgend seizoen zal volgen. Er komt in ieder geval wel een Engels gesproken versie.