Verslag Internationale Enteki Taikai Düsseldorf

 

In het weekend op 7 en 8 september 2019 vond de 28e International Enteki Taikai plaats bij Düsseldojo te Düsseldorf ter ere van het 50 jarige bestaan van de Duitse kyudo vereniging.

Vanuit Nederland hadden Paula, Vincent (Shudokan), Rik en Queeny (Kyōrenkan) zich opgegeven voor de taikai. Bjorn kwam ook gezellig mee en werd onze chauffeur (en tevens assistent, coach, caddy, wedstrijdanalyst en nummer één supporter).

Op de zaterdagochtend reisden we af naar Düsseldorf en troffen we Paula en Vincent bij de dojo. De tent wat de shajō zou worden was nog in aanbouw. Ondertussen schreven we ons in en kregen we onze heupnummer en naam stickertjes waarmee we de pijlen onze naam konden geven, best wel handig. We hadden onze spullen opgezet en ons omgekleed en stonden klaar om in te schieten.

Tot 13.00 uur mochten we vrij schieten. Gelukkig maar, aangezien Rik en ik hiervoor maar één keer enteki hebben gedaan op het afgelopen Pinksterseminar, en Vincent en Paula nog een enkele keer erna. Het is toch heel anders schieten aangezien je op gras staat, de grond niet overal gelijk is, en je rekening houdt met bijvoorbeeld de wind en andere weersomstandigheden. Dingen waar je bij 28 meter schieten, meestal in een dojo/gymzaal, meestal niet druk om hoeft te maken. Met inschieten merkten we al dat het aantal treffers schaars was. Maar we hadden het erg naar ons zin en genoten van het schieten in de open lucht.

Rond 14.00 verzamelden we ons in de shajō voor een korte uitleg over de schietprocedure, gevolgd door een Yawatashi door Shigeyasu Kameo sensei als ite, waarbij hij benadrukte dat het gezien de omstandigheden, geen gebruikelijke openings ceremonie was zoals we normaal gewend zouden zijn.

Vervolgens stelden we ons op en kregen we een korte toespraak van vice-president van de Duitse Kyudo bond, Michael Perschke. Toen begon officieel de individuele taikai. Er stonden drie ōmato opgesteld en je schoot met z’n drieën op één mato. Er zouden vier rondes van twee hitote geschoten worden dus 16 pijlen, met een pauze ertussen. Voor de vierde ronde begonnen het best wel hard te regenen. Aangezien er best een afstand lag tussen de hikae en de shajō, werd er veel afgerend om de bogen en handschoenen zo veel mogelijk droog te houden.

In de eindstand had Paula vier treffers, Vincent nul, Rik drie, en Queeny ook drie. De winnaar, grappig genoeg ook echt de drager van heupnummer 1, had 11/ 16 pijlen raak. Meer dan ons vieren bij elkaar dus we hebben nog veel te leren!

Na de prijsuitreiking groetten we af, en werden er nog wat groepsfoto’s genomen. Het avondprogramma ging van start met een taiko voorstelling uitgevoerd door drie dames van taiko groep Miyabi uit Düsseldorf. Daarna konden we genieten van een drankje en het diner dat bestond uit allerlei Aziatische hapjes. Er werd nog wat nagepraat en we kregen een filmpje te zien van een speech dat werd gehouden over de geschiedenis van kyudo in Duitsland, het ontstaan van de structuur, en het belang van het gedenken van degenen die de weg hebben gefundeerd waardoor het voor de huidige kyudoka mogelijk is geworden hetzelfde pad te bewandelen.

Voordat we weggingen hebben we ons team nog doorgegeven. Semi-democratisch hadden we Paula met de meeste treffers benoemd als team captain. Vincent stelde voor om zichzelf bij de “spare team” aan te sluiten.

Op zondag bij aankomst kregen we te horen van Paula dat Vincent ziekjes in de auto lag en niet mee zou doen helaas. We kleedden ons om, kregen ons team nummer en we begonnen om 10.00 na het groeten met de team taikai. In de uitnodiging was vermeld dat er ook voor “Golden Mato” werd geschoten, wat in dit geval de middelste cirkel van de ōmato was die voor de gelegenheid geel was gekleurd. Ik dacht eigenlijk dat gouden mato op 28 meter geschoten zou worden, maar verklaarde wel waarom golden mato met aanhalingstekens werd geschreven. Dat maakte het voor ons wel moeilijk aangezien we blijkbaar al moeite hebben met het überhaupt raken van een doelwit van 1 meter groot.


Foto met dank aan Joop die ons ook nog even kwam opzoeken!

Er werden deze keer drie rondes van twee hitote geschoten, dus 12 pijlen per persoon. De wedstrijd was al snel voorbij wij hadden uiteindelijk een bescheiden totaal van 7 treffers. Het winnende team had 19 punten bij elkaar, met een indrukwekkende inhaalslag in de laatste ronde met niet één, maar twee schutters die kaichuu schoten. Er werd nog een shoot-out tussen twee teams gehouden voor de derde plaats, en een shoot-out tussen drie schutters die de gouden mato hebben weten te raken.

Om 13.00 was de prijsuitreiking, en werd iedereen bedankt voor de taikai, met name de sensei en de vrijwilligers. Voor de volgende international taikai zouden wij ook welkom zijn aldus de vice-president die ons toesprak. Wij hebben in ieder geval veel plezier gehad op dit evenement en hopelijk zijn we volgende keer weer aanwezig voor revanche!


De deelnemers aan de enteki taikai (foto: Kyudo in Waldniel)