Verslag EKF seminar Sibiu, Roemenië

Wat een mooie Kyudo reis….
Het is nu woensdag avond en ik ben weer veilig thuis na een 3846 kilometer lange autorit.
Tsja, als je echt zeker wil zijn dat je boog op het seminar in Sibiu, Roemenië aankomt moet je er wat voor over hebben.
Maar ik kan zeggen dat het zeer de moeite waard van de reis.
Omdat ik met de auto ging en het voor mij de eerste keer een rit via Hongarije naar Roemenië was had ik wat marge ingebouwd.
Daarmee was ik al wat eerder in de week in Sibiu, wat me mooi de gelegenheid gaf het stadje en de omgeving te bekijken.
Ik kan het iedereen aanraden en wil zelf graag een keer terug om meer te zien. Maar het doel van deze reis was het seminar.
De hotels waar de meeste deelnemers van het seminar verbleven lagen direct naast de trainingshal en ongeveer 15 minuten lopen van het mooie oude stadscentrum.
    
Op vrijdag middag was er een registratie van 17:00 - 20:00 waarbij al onze informatie nog even werd gecheckt.
Vanwege de zaalbezetting door andere sporters kon de opbouw van de dojo echter pas om 21:30 beginnen.
Een heel karwei wat tot diep in de nacht duurde. Maar het resultaat mocht er zijn.
Toen ik op zaterdag ochtend terug binnenkwam stond er een heel mooie dojo.
De ambassadeur van Japan in Roemenië ZE Hiroshi Ueda was speciaal overgekomen om het 1ste Regional European EKF Kyudo Seminar in Sibiu te openen.
Na een warm welkom van ook de burgemeester en de president van de Roemeense Kyudo Federatie was het aan de sensei.
Het seminar werd geleid door Laurence Oriou Sensei en Shigeyasu Kameo Sensei, beide Kyoshi Rokudan.
Zoals gebruikelijk op een seminar werd de dag begonnen met een Yawatashi. Deze keer uitgevoerd door Laurence Oriou sensei, Søren Hvidberg Heinicke and Rolf Svensson.
De groep van uiteindelijk 47 mensen werd verdeeld over de twee shajos en het voorschieten kon beginnen.
Het was voor mij de eerste keer dat ik in kimono mocht schieten. Een beetje spannend en warm, maar als ik nu terugkijk, vooral heel erg leuk.
Omdat ik zelf nog geen kimono heb, kreeg ik er een te leen van de President van de Roemeense Kyudo Federatie.
Op zaterdag kreeg mijn groep les van Laurence sensei. Zij vertelde ons onder andere over sanmi-ittai, maar vooral ook met welke intentie en respect we ons binnen de dojo dienen te gedragen. Ook het belang van een juiste manier van mitori geiko kwam tijdens het hele seminar terug.
 
De namiddag begon met een mochimato sharei, uitgevoerd door Laurence Oriou sensei, Shigeyasu Kameo Sensei, Traian Dascălu and Ovidiu Gyarmath. Zoals misschien bekend, zijn er meerdere timing varianten. Hier werd gekozen voor de normale (langste) variant. Elke schutter kan goed laten zien wat hij/zij kan qua technische vaardigheden, maar het was zeker ook een test van uithoudingsvermogen. Het harde werk moest verdeeld en daarom deden beide sensei mee.
Later die middag was er natuurlijk ook nog ruimte voor persoonlijke correcties door de sensei.
Aan het einde van een dag hard werken was het na 18:00 uur tijd voor een verfrissende douche en een wandeling naar het centrum. Daar werd voor ons allen een diner geserveerd.
Na een korte nacht begon de zondag ochtend met een Yawatashi door Shigeyasu Kameo sensei, Ovidiu Gyarmath en Constanța Dascălu.
Nadat Laurence sensei de nodige feedback had gegeven aan vooral beide kaizoe, welke ook voor ons als kijker leerzaam was, kon de ochtend beginnen.
Shigeyasu Sensei gaf ons uitleg over het Shaho-Shagi No Kihon, en liet ons weer eens een verbluffend staaltje lichaamsbeheersing zien.
In de namiddag gaf Laurence sensei nog een tasukisabaki workshop. Eerst aan de dames in kimono, en later ook een verkorte versie voor de heren, waarbij de aandacht vooral ging naar punten waarbij bewegingen van dames en heren gelijk (dienen te) lopen.
Na het officiële sluiten van het succesvolle seminar was er natuurlijk nog een fotomoment waarbij een groepsfoto gemaakt werd en de sensei nog met deelnemers van verschillende landen op de foto ging.
Gelukkig was het hotel dichtbij, dus een frisse douche na wederom een warme dag hard werken was welkom. Echter… de dag zat er voor mij nog niet op.
Opgefrist en wel ben ik direct terug naar de zaal gegaan om mee te helpen afbreken. Vele handen maken licht werk en binnen een paar uur was alles weer opgeruimd en aan de kant.
Het was mooi om te zien hoe iedereen samenwerkte. Routines in handelingen ontstonden zonder bijna een woord te zeggen.
De Roemeense gastvrijheid werd wederom duidelijk nadat iedereen die meegeholpen had ook met de Roemeense groep mee mocht naar een laatste diner samen.
Na een heel gezellige avond en een fijn gesprek met Laurence Oriou sensei liepen we allen gezamenlijk terug naar het hotel.
Tijdens het ontbijt op maandag zag ik nog een paar deelnemers, werd er nog eens gegroet, maar geen afscheid genomen.
Het was vooral een tot ziens, want dat is ook zeker wat ik hoop, een wederzien.
Nu, terugkijkend, ben ik blij dat ik de lange reis gemaakt heb. Ik heb veel geleerd, veel gezien maar vooral ook weer veel nieuwe mensen leren kennen waarmee het fijn was samen te trainen.
Ik dank Laurence Oriou sensei en Shigeyasu Kameo sensei voor hun lessen en het zo vrij delen van hun kennis. Het geeft me in elk geval nog meer motivatie om door te gaan.
Dank voor de uitnodiging maar ook een groot compliment mag gemaakt aan de Roemeense Kyudo Federatie voor de organisatie van een perfect verzorgd seminar.
Het was een mooie plek om te trainen waar een echt fijne Kyudo sfeer hing.
Ik hoop iedereen dan ook weer eens keer terug te zien.
 
Jeroen Hoppenbrouwers