Kyudojo

Een dojo (道場 dōjō) is een Japanse term die letterlijk "plaats van de weg" betekent. Een dojo is een formele plaats voor training van een Japanse gevechtskunst, maar is normaal gesproken een plaats waar studenten van Japanse gevechtskunsten samen komen voor training, les, examens enz. Een kyudojo is dus een plaats om kyudo te beoefenen. Een kyudojo is veelal op een zelfde manier ingericht.


De Kyō Ren Kan kyudojo met in de achtergrond de azuchi

De dojo bestaat meestal uit twee gebouwen: De shajo, het gebouw van waaruit geschoten wordt en de azuchi, het gebouw waar de doelen (mato) worden opgesteld. Tussen de twee gebouwen ligt het pad om de pijlen op te halen (yatori-michi) en daar waar de pijlen vliegen richting mato wordt yamichi genoemd, het 'pijlen pad'.

De azuchi is een gebouw met een open voorkant met aan de binnenkant een zandbank, de matoba, waartegen de doelen worden geplaatst. De zandbank is bedoeld om de pijlen op te vangen zonder deze te beschadigen. Meestal hangt boven de matoba een doek, de 'azuchi maku', die de pijlen moet vangen die te hoog zijn geschoten. In een gymzaal kan een net worden opgehangen achter de doelen om de pijlen te vangen.

De shajo is het gebouw met een open voorkant van waaruit wordt geschoten naar de matoba. De shajo heeft meestal twee deuren. De linkerdeur is de ingang, de rechter de uitgang.

Tijdens ceremonies zullen de schutters meestal binnenkomen aan de linkerkant en de ruimte weer verlaten aan de rechterkant. Dit kan in diverse dojo anders zijn. Als er wordt geschoten in een sporthal worden deze deuren meestal met markeringen aangegeven om het binnenkomen en verlaten van de shajo te kunnen oefenen. Schuin tegenover de deur waar men binnenkomt is de kamiza. Bij binnenkomst in de dojo wordt de kamiza altijd gegroet. In privé dojo is het mogelijk dat een klein shinto altaar is geplaatst op de plaats van de kamiza.

De Kamiza van Kyo Ren Kan.

de Kamiza van Kyo Ren Kan dojo

Het correct binnenkomen en verlaten van de dojo is binnen kyudo net zo belangrijk als het schieten met de boog. Ceremonies worden dan ook altijd geoefend vanaf het moment dat men in de dojo stapt en eindigen pas op het moment dat de dojo wordt verlaten. In de dojo lopen ook twee denkbeeldige lijnen: 'Honza' en 'shai' genoemd. Honza is de beginlijn van waaruit de schutters veelal geknield in kiza de schietprocedure beginnen. De shai is de zgn. schietlijn en is (bij voldoende ruimte) exact 28m verwijderd van het doel.